Bestuurders
Als gemeenten in Midden-Brabant werken wij intensief samen: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Wij doen dat in de gemeenschappelijke regeling Regio Hart van Brabant en we werken vanuit een kernagenda. Om de ambities in deze agenda te realiseren, vindt intensieve afstemming plaats en brengen wij allemaal daar waar nodig middelen en menskracht in. Zo werken we samen aan duurzame ontwikkeling in Midden-Brabant.
Gemeenschappelijke regeling
Regio Hart van Brabant is een gemeenschappelijke regeling. We werken vanuit verlengd lokaal bestuur samen op regionale schaal. Dat betekent dat u lokaal kaders ophaalt en verantwoording aflegt bij uw eigen raad voor de afspraken die u regionaal maakt en voor regionale programma’s en projecten. U neemt de belangen en standpunten van uw raad dus mee naar de regionale overleggen en u koppelt hierover lokaal terug. Meer over de formele inrichting van onze samenwerking leest u hier >
Kernagenda
We werken regionaal vanuit een kernagenda. Dit is een overzicht met opgaven en activiteiten voor een periode van vier jaar, samengesteld op basis van de lokale bestuursakkoorden. We werken op die manier samen aan activiteiten (programma’s en projecten) die bijdragen aan het realiseren van lokale doelen. Regionaal is dus lokaal.
De kernagenda is – na een zienswijzeprocedure – door alle raden van de Hart van Brabantgemeenten aangenomen, en is daarmee het kader voor onze samenwerking.
Bestuurstafels
Als bestuurder schuift u regionaal aan bij het algemeen bestuur of een van de portefeuillehoudersoverleggen (poho’s). Bij ieder van die gremia zit één bestuurder per gemeente aan tafel. Met elkaar maakt u afspraken over activiteiten in de kernagenda. Er is ook gelegenheid om ervaringen en kennis onderling uit te wisselen, zodat we als gemeenten in Midden-Brabant van en met elkaar leren.
Vier keer per jaar komt u als bestuurders allemaal samen tijdens Hart van Brabantdagen. Daarnaast komt u met uw eigen overlegtafel op structurele basis samen. Een overzicht vindt u in de agenda.
Uitvoering van projecten en samenwerkingen
De ambtenaren van onze elf gemeenten vormen samen een netwerk dat de regionale projecten uitvoert. Daarnaast hebben we een compact regiobureau dat de samenwerking ondersteunt en coördineert.
De gemeentesecretarissen kijken vanuit hun rol als ambtelijk opdrachtgevers per project wie in diens gemeente expertise en capaciteit beschikbaar heeft en werken dus als ‘uitzendbureau’ voor het netwerk van de regionale samenwerking.
Bestuurlijk opdrachtgever
Ieder programma of project heeft een bestuurlijk opdrachtgever. Binnen een poho wijst u deze opdrachtgever zelf uit uw midden aan. Samen met de ambtelijk opdrachtgever (meestal een gemeentesecretaris) en een projectleider vormt u de projectdriehoek.
Vanuit uw rol als bestuurlijk opdrachtgever ziet u toe op realisatie van beoogde resultaten binnen de in het projectplan benoemde planning, daarbij ondersteund door de ambtelijk opdrachtgever. U stuurt bij, draagt bij of grijpt in waar nodig of gewenst.
Binnen het poho koppelt u hierover op logische momenten terug.
Meer weten over regionaal samenwerken?
Als u wilt weten hoe onze samenwerking in elkaar zit, vindt u informatie onder Over Regio Hart van Brabant. Bij Programma’s en projecten ziet je op welke onderwerpen we samenwerken. U kunt ook contact opnemen met de intern coördinator van uw gemeente. De intern coördinatoren adviseren per gemeente hun eigen college en gemeentesecretaris over regionale ontwikkelingen en voor Regio Hart van Brabant op het bestuurlijk verkeer tussen het algemeen bestuur en de raden.
Een overzicht van intern coördinatoren vindt u in de wie-is-wie >