Midpoint Brabant
De uitvoering van ons economisch programma is grotendeels belegd bij Midpoint Brabant. Dit is de regionale ontwikkelorganisatie waarin wij als overheid samen optrekken met ondernemers, partners uit onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.
Door de uitvoering van ons economisch programma bij Midpoint Brabant te beleggen, kunnen wij als samenwerkende gemeenten ons richten op de randvoorwaardelijke beleidsvorming. Midpoint Brabant genereert vervolgens slagkracht door samen te werken met ondernemers en partners uit onderwijs en maatschappelijke organisaties.
De volgende praatplaat brengt de relatie tussen Regio Hart van Brabant en Midpoint Brabant in beeld:
Toelichting op de praatplaat
- Regio Hart van Brabant is in het economisch domein een publiek samenwerkingsverband van negen gemeenten in Midden-Brabant (voor het sociaal domein gaat het om elf gemeenten; daar doen Alphen-Chaam en Baarle-Nassau ook mee). Midpoint Brabant is een zogenaamd multihelix-samenwerkingsverband van overheid, ondernemers, onderwijspartners en maatschappelijke organisaties. *
- Regio Hart van Brabant: besluiten in onze samenwerking worden genomen (binnen door de raden gestelde kaders) door wethouders in poho’s en burgemeesters in het algemeen bestuur. ** Bij grote ontwikkelingen worden besluiten aan de elf gemeenteraden voorgelegd.
- Besluiten worden bij Midpoint Brabant genomen door de samenwerkingspartners. Vertegenwoordigers van de volledige multihelix maken onderdeel uit van het bestuur en de stuurgroepen – waaronder vanuit de overheid. Zij beslissen actief mee.
- De voorzitter van Regio Hart van Brabant is ook de voorzitter van Midpoint Brabant, te weten de burgemeester van de gemeente met het hoogste aantal inwoners.
- Midpoint Brabant: in het bestuur van Midpoint Brabant nemen twee wethouders uit onze regio zitting, voor de vertegenwoordiging van de ‘O’ van overheid. Daarnaast zitten er wethouders in stuurgroepen.
- Op verzoek en afhankelijk van de agenda sluiten medewerkers van Midpoint Brabant aan tijdens de Hart van Brabantdag. De rol van deze medewerkers is informerend en/of adviserend, in lijn met die van ambtenaren – besluitvorming binnen een poho ligt bij de wethouders.
- Regio Hart van Brabant: we werken samen aan de hand van een kernagenda. Dat is een doorvertaling van de ambities in de lokale bestuursakkoorden. Die kernagenda is gesplitst naar drie domeinen, te weten sociaal, fysiek en economisch. Midpoint Brabant heeft een actieprogramma, dat op punten aansluit op de kernagenda van Regio Hart van Brabant en op andere punten meer focust op ambities van partners, zoals ondernemers.
- Regio Hart van Brabant vraagt aan Midpoint Brabant om uitvoering te geven aan een aantal programma’s of projecten die volgen uit de activiteiten van de kernagenda.
- Midpoint Brabant legt focus op uitvoering, waar Regio Hart van Brabant meer aan de beleidsmatige kant zit. In een ideale verdeling zorgen de bestuurders van Regio Hart van Brabant ervoor dat het beleid gemaakt is voor Midpoint Brabant om projecten in uitvoering te brengen – samen met de andere multihelix-partners, waardoor diverse belangen uit onze samenleving geborgd zijn en er dus ook direct draagvlak is.
- Voorheen had Midpoint Brabant hoofdzakelijk een focus op het economisch domein (vergelijk Brainport). De groeiende aandacht voor brede welvaart vraagt in onze regio ook steeds meer een integrale, domeinoverstijgende aanpak. Dat brengt voor Midpoint Brabant automatisch een link naar het sociale en fysieke domein met zich mee.
- De projecten en diensten van Midpoint Brabant worden bekostigd door de multihelix-partners. Soms door extra inleg van specifieke gemeenten. Daarnaast wordt het bureau van Midpoint Brabant – van waaruit de projecten en diensten worden opgezet – gefinancierd vanuit de inwoneraantal gerelateerde bijdrage, net al bij Regio Hart van Brabant.
Kort samengevat: Midpoint Brabant is onze partner in de realisatie van een aantal van onze activiteiten
* Daar waar onderwijspartners vermeld staat, worden partners van onderwijs- en onderzoeksinstellingen bedoeld.
** Kanttekening hierbij is dat een gemeenteraad er ook voor kan kiezen een wethouder in plaats van een burgemeester af te vaardigen in het algemeen bestuur van Regio Hart van Brabant, maar dat op dit moment daar geen sprake van is. Voor gemeente Tilburg geldt dat als grootste van de gemeenten zij de voorzitter leveren in de persoon van de burgemeester en die dus de facto in het algemeen bestuur zit (en geen wethouder van die gemeente).