Kernagenda
Op welke onderwerpen we samenwerken, staat omschreven in de kernagenda. Deze kernagenda is opgesteld aan de hand van de lokale bestuursakkoorden en beslaat dan ook de termijn van één bestuursperiode. Om de activiteiten in deze agenda te realiseren, vindt intensieve afstemming plaats en brengen wij allemaal daar waar nodig middelen en menskracht in. Zo werken we samen aan duurzame ontwikkeling in Midden-Brabant.
Alle gemeenten werken en betalen mee aan de uitvoering van deze kernagenda.* De kernagenda wordt aan iedere gemeenteraad voorgelegd voor zienswijzen.
* De gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn per 1 januari 2022 toegetreden tot de GR Regio Hart van Brabant. Zij doen alleen mee in het sociaal domein.
Kernagenda 2023 – 2027
Uit de bestuursakkoorden van onze gemeenten blijkt dat al onze inwoners op een of andere manier effect ondervinden van grote opgaven van onze tijd. Zo spelen bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezond leven een rol in het sociaal domein. In het fysieke domein zijn energie en klimaatadaptatie, verstedelijking en mobiliteit grote vraagstukken. Ook de gewenste ontwikkeling van het landelijk gebied stelt ons voor vragen. In het economisch domein ervaren mensen de noodzaak om te ondernemen en innoveren, met de mens centraal, als een uitdaging voor de toekomst.
De kernagenda 2023 – 2027 is opgebouwd door per domein kort de maatschappelijke opgaven te benoemen. Per opgave beschrijven we daarna de activiteiten die we als samenwerkende gemeenten oppakken. Per domein zijn de financiële middelen opgenomen die op basis van de begroting 2023 beschikbaar zijn voor de uitvoering. Dit is het eerste begrotingsjaar van de kernagenda.
Bijbehorend: de gebundelde raadsbesluiten op de kernagenda >
Werkprogramma’s
In de kernagenda staan activiteiten die we over een periode van vier jaar gezamenlijk oppakken. Vervolgens maken we jaarlijks werkprogramma’s om die activiteiten per domein (sociaal, fysiek en economie) te vertalen naar projecten, programma’s en structurele samenwerkingen. Je vindt deze werkprogramma’s op de webpagina per domein onder Programma’s en projecten.
Aanverwante regionale activiteiten
In de kernagenda staan activiteiten die we in volle gezamenlijkheid oppakken; datgene wat we samen bepalen en betalen. Daarnaast zijn er regionale activiteiten die aanverwant zijn, maar waarvoor samenwerking voor wisselende coalities van belang is. Deze coalities dragen zelf verantwoordelijkheid voor het initiëren, structureren, financieren en verantwoorden van de activiteit die zij oppakken. Het algemeen bestuur van Regio Hart van Brabant draagt geen verantwoordelijkheid voor deze activiteiten, maar stelt wel de tafels van de regio ter beschikking om ze te bespreken.
De ontwikkeling van het Van Gogh Nationaal Park is zo’n aanverwante regionale activiteit. Hiervoor wordt geen beroep gedaan op de begroting van Regio Hart van Brabant, terwijl het wel een ontwikkeling is die voor onze regio interessant of relevant kan zijn.
Samenhang kernagenda en aanverwante regionale activiteiten
Om de samenhang met de onderwerpen op de kernagenda te bewaken (ter voorkoming van dubbelingen of witte vlekken) bespreken we aanverwante regionale activiteiten op hoofdlijnen aan de overlegtafels van Regio Hart van Brabant. Zo hebben gemeenten ook de kans om zich eventueel alsnog bij een activiteit aan te sluiten.
Downloads