Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
In 2022 is een nieuw regionaal programma huiselijk geweld en kindermishandeling opgesteld voor 2023-2027. Dit programma kent drie actielijnen:
(1) eerder en beter in beeld
(2) stoppen en duurzaam oplossen van huiselijk geweld en kindermishandeling
(3) inzet op specifieke doelgroepen (ouderenmishandeling en seksueel geweld)
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Kelly Andres en Loes van Zuilen
Gedelegeerd opdrachtgever namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
We willen huiselijk geweld en kindermishandeling zoveel mogelijk voorkomen en de intergenerationele overdracht van deze problematiek doorbreken. Concreet streven we naar een daling in het aantal meldingen bij Veilig Thuis en een stijging in het aantal adviesvragen. Signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling worden dan eerder besproken, waardoor volwassenen en kinderen eerder passende ondersteuning krijgen en risico’s worden aangepakt. Maatschappelijke partners vinden in een eerder stadium de weg naar benodigde expertise. Daarnaast werken bij professionals aan versterking van een deskundigheid, handelingsbekwaamheid en goede samenwerking. Om de resultaten inzichtelijk te maken, nemen we indicatoren op binnen het regionaal programma.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: we willen dat al onze inwoners kunnen opgroeien en leven in een veilige (thuis)situatie waardoor ze zich een leven lang optimaal kunnen ontwikkelen.
- Activiteit: voortzetten aanpak duurzaam stoppen huiselijk geweld en kindermishandeling, ook als de incidentele middelen wegvallen.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Middelen centrumgemeente
Programmalijn
Integraal
Overlegtafel(s)
Poho Sociaal
Relevante andere projecten
Het programma hangt nauw samen met de activiteiten in het kader van jeugdhulp: ieder kind groeit veilig op en met het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming. Een belangrijke rol in de aanpak ligt bij het Regionaal Expertisecentrum HGKM.
Verbinding met Midpoint Brabant
ja
Betrokken partijen
Lokale (wijk)teams, partners uit bestuurlijk platform Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, alle scholen uit de regio
Deelnemende gemeenten
Contact
Meer weten?
Neem contact op met projectleider Maaike de Pijper via maaike.de.pijper@tilburg.nl.